Jak užívat kratom?

Tak vy chcete užívat kratom…

V první řadě zodpovědně. Nezapomínejte, že jde o psychoaktivní a návykovou látku, jejíž vedlejší i dlouhodobé účinky dosud nejsou plně známé. Pokud jej však plánujete využívat pouze rekreačně, nebo například pro zvyšování své produktivity v práci, máte – doslova – zelenou.

Za jakým účelem?

Pokud ještě nevíte, co je kratom, pak vězte, že jde o poměrně všestrannou látku – můžete si jej dát v jednom i ve společnosti, na drobné starosti i s konkrétním cílem Nejprve si tak ujasněte, co od kratomu očekáváte. Na prosté zvládání bolesti či zlepšení nálady postačí menší dávky a nemusíte příliš řešit jejich druh. Pokud máte jasnější představu, co chcete dělat, například práci nebo zábavu, už je třeba si vybírat.

V současné době lze kratom sehnat v několik různých odrůdách, lišících se účinky. Názvy odrůd jsou odvozeny od barvy žilek, které najdeme na spodu listu.

Využití kratomu dle druhu

Zelený a bílý kratom vynikají ve chvíli, kdy potřebujete něco zvládnout. Zlepší vaše soustředění, povzbudí myšlení, a navíc vám dají energii dotáhnout vše do konce. Červený kratom vás naopak uklidní a oceníte jej, když potřebujete zvolnit. Jen si s ním možná neklaďte příliš velké cíle. Pokud by vám tato nejprodávanější trojice nestačila, je občas k vidění i žlutý nebo zlatý kratom. Stimulaci, zvláště co se pozornosti a kreativity týče, však poskytne většina odrůd. Prodejci na svých stránkách obvykle uvádějí jejich indikace a účinky, které vám s výběrem pomohou. Druhý, i když také důležitý, rozdíl mezi jednotlivými druhy představuje odlišná chuť.

Jakým způsobem užívat kratom?

Nejjednodušší možnost, jak užívat kratom, je prášek rozmíchaný ve vodě. Hlavní problém v tomto případě představuje výrazná hořká chuť, která ne každému vyhovuje. Řešení tak může spočívat v tom, že vodu nahradíte ochuceným nápojem. Někteří uživatelé přísahají na kakao, jiní na míchání s různými volně prodejnými limonádami. Naopak nevhodné jsou silně kyselé či hořké nápoje, například černý čaj, po nichž se může dostavit nevolnost. Mnohé z volně dostupných rozpustných nápojů rovněž zvládnou chuť kratomu spolehlivě přebít. Bez ohledu na zvolenou odrůdu nebo tekutinu ale nezapomeňte prášek důkladně rozmíchat – v opačném případě vytvoří suché hrudky dráždící sliznici. Ze stejného důvodu se vyhýbejte studené vodě, ať předejdete bolení v krku.

Nejde vám nápoj po chuti? Zkuste Kratom v tabletách

Alternativu představuje kratom ve formě pilulek, které stačí při polknutí zapít. V této podobě je skladnější a nemusíte řešit rozmíchávání ani problém s chutí. Pevně daná gramáž navíc znamená, že je snazší odhadnout dávkování. Kratom v pilulkách je však obvykle dražší. Podobnou, ale uživatelsky ještě o něco příjemnější variantu nově představují tzv. kratom edibles, tedy kratom ve formě ovocných bonbonů či lízátek. Ten své výhody i nevýhody sdílí s pilulkami.Jako poslední možnost můžete vyzkoušet práškový kratom, který je ochucený přímo výrobcem. Tím rovněž odpadá problém, v čem jej rozmíchat (stačí voda), ale chuť si můžete poupravit jen lehce. Navíc i tato forma kratomu vás vyjde dráž.

V jakém množství dávkovat kratom?

Správný odhad dávky je opět subjektivní a záleží na mnoha proměnných – vašem metabolismu, odrůdě a indikaci. Zejména zpočátku se tak nebojte držet osvědčené rady známé z vaření, že přidat se dá vždycky, ale ubírání už je horší. Výrobci naštěstí vycházejí uživatelům vstříc a nabízejí degustační balíčky s více vzorky, aby výběr usnadnili. Pro konkrétnější představu lze orientačně použít váhu: dávka kratomu do pěti gramů (cca půl litru až litr roztoku) odpovídá spíše stimulačním efektům. Očekávejte tak již zmíněnou kreativitu, soustředění i trošku energie navíc.

Dávka kratomu nad pět gramů

Nad pět gramů přichází naopak tlumivý účinek. Dostavuje se také euforie, jen už možná nebudete mít sílu si ji pořádně užít. Nepříznivé vedlejší účinky se pojí zvláště s vyššími dávkami, tudíž se jim dá dopředu předejít – neboli řečeno technicky, nad osm gramů již můžete mít problém. Nejčastější projevy nadměrné dávky zahrnují pocení, bušení srdce, podrážděnost, nespavost a nevolnost. Nezapomeňte ani na poměrně vysokou šanci vytvoření si tolerance a návyku. Pokud to přeženete, můžete druhý den počítat s horší náladou, případně můžete mít žaludek jako na vodě. Ve srovnání s kocovinou po alkoholu jde však stále o schůdnější variantu.Příprava jedné dávky a její postupné pití zajistí, že příznivé účinky nastoupí pomalu a mnoha negativním se vyhnete. Samozřejmě také platí, že kombinaci s jinými psychoaktivními látkami provádějte jen na vlastní nebezpečí – ostatně pokud máte správné množství s vhodnou odrůdou kratomu, kombinovat nepotřebujete.

Používáme ověření věku Adulto