Průvodce světem konopí: Sativa, Indica nebo Hybrid

Chcete se dozvědět základní fakta o rozdílech mezi konopím odrůdy Sativa, Indica a Hybrid? V dnešním článku se dočtete, v čem se jednotlivé rody konopí liší, jak vypadá jejich růst a jaké účinky od nich můžete očekávat. V textu bude řeč o léčivém technickém konopí s obsahem THC pod 0,3 %.
Odrůdy konopí a jejich vlastnosti

Obecně je bráno, že jednotlivé odrůdy konopí se vyznačují určitými vlastnostmi. Faktem je, že každá odrůda má svá specifika a obsahuje určitou míru kanabinoidů a terpenů a dalších látek. To ve výsledku způsobuje silnější efekty, které se dají přiřadit k jednotlivé odrůdě. Přesnější je však přisuzování vlastností přímo konkrétním látkám označované jako kanabinoidy, jmenovitě jsou to CBD, CBG, CBN, CBC, THC a HHC.

Konopí rodu Sativa

Hlavní vlastnosti sativních odrůd:

  • Daří se jim v teplejším a vlhčím podnebí, kde mohou růst celoročně, aniž by je ohrozily nízké teploty. V přírodě se volně vyskytují například v Thajsku, Vietnamu, Kolumbii, Mexiku a v některých částech Afriky.
  • Doba zrání se pohybuje v rozmezí 8 až 12 týdnů.
  • Výnosy pěstování jsou nižší.
  • Rostlina je tenká a bývá vysoká 1,5 až 5 metrů. Listy jsou rovnější a delší. Palice jsou lehčí i nadýchanější a mají delší a užší tvar.
    Účinky sativních odrůd se vyznačují euforickými a povzbudivými účinky. Sativa konopí zlepšuje také koncentraci a podporuje kreativitu.

Aroma a chuť má Sativa konopí spíše těžší a zemitou. Sativa vzhledem ke svému značnému růstu do výšky, dlouhé době dozrání a menšímu výnosu, nepředstavuje ideální volbou pro indoor pěstování. Sativní odrůdy se obecně vyznačují vyšším poměrem THC vůči CBD a psychoaktivními účinky. Tyto účinky mohou být využívány při vedené léčbě k potlačení depresí a nechutenství.

Konopí rodu Indica

Hlavní vlastnosti indických odrůd:

  • Vyskytují se přirozeně v chladnějších sušších hornatých oblastech jako je například Indie nebo Nepál.
  • Doba zrání je kratší, pohybuje se kolem 6 až 8 týdnů.
  • Výnosy jsou velké. V extrémním případu mohou být až třikrát větší než u sativního konopí, které je pěstováno na stejné rozloze.
  • Rostlina má podobu nízkého a hustého keře. Její výška dosahuje nejčastěji hodnot v rozmezí 0,6 až 2 metry. Listy jsou širší a kratší. Palice indického konopí jsou kulatější, hustší a pevnější.
  • Květy indického konopí umí navodit hluboké relaxační stavy mysli, ulevovat od bolesti a pomoci k lepšímu spánku díky svým sedativním účinkům.

Co se týká chuti a aroma, Indica konopí je často sladší s tóny ovoce či medu. Indická odrůda konopí mívá oproti konopí Sativa vyšší obsah CBD. Díky svým vlastnostem, jako je menší nárok na prostor a krátká doba květu, je odrůda Indica velmi oblíbená u široké skupiny pěstitelů. Indické konopí je vhodné pro pěstování v indooru.

Hybrid konopí

Hlavní vlastnosti hybrid konopí:

  • Existuje široká škála doby květu.
  • Na výběr je obrovské množství vysoce výnosných hybridních odrůd.
  • Hybrid konopí má namixované různé růstové vlastnosti.
  • Obsahuje kombinace účinků indického a setého konopí.

Zkřížením základních druhů Indicy a Sativy vznikly stovky hybridních odrůd, které disponují různými vlastnostmi zděděnými od obou původních rostlin. V praxi to znamená, že některá hybridní konopí rostou rychle jako Sativa, ale výnosy mohou mít stejně hojné jako u indického konopí. Hybridní konopí nabízí tolik možných kombinací vlastností, že si každý pěstitel a konzument může najít to, co mu bude nejlépe vyhovovat. A to je hlavní důvod, proč je na trhu většina konopných semen hybridního původu.

Používáme ověření věku Adulto