Přírodní antioxidanty v potravinách a CBD

Už od mala nám dospělí říkají, že jíst ovoce a zeleninu je pro naše tělo prospěšné, sami ale ovoce ani zeleninu moc nejedí. Možná, že kdyby tušili, že jsou plné antioxidantů, příště by přílohu u oběda snědli. Připravili jsme si pro vás článek, abyste i vy věděli, proč jsou antioxidanty prospěšné, kde je najít a jak je na tom s antioxidanty CBD.

Přírodní antioxidanty

Přírodní antioxidanty jsou látky rostlinného původu, které pomáhají omezovat aktivitu volných radikálů v našem těle.

A co je to volný radikál? Tenhle pojem zní sice jako jméno jezdce temné strany, jeho význam ale nemusí být hned negativní. I volné radikály mají v našem těle svou funkci - pod dozorem bílých krvinek zabíjí bakterie, parazity a viry. Problém ale nastává, když je volných radikálů moc.

Když se stane, že antioxidační schopnosti našich buněk na množství volných radikálů nestačí, nastane nerovnováha, která je známá jako oxidační stres.

Bohužel pro nás, právě oxidační stres je považován za původce, ale i doprovodný projev některých vážných civilizačních chorob.

Antioxidanty v potravinách

Antioxidanty denně přijímáme v pestré stravě bohaté na zeleninu a ovoce. Doporučená denní dávka ovoce a zeleniny pro dospělého člověka se rovná pěti porcím v poměru 3:2.

Pokud je naše strava bohatá spíše na polotovary, antioxidační účinky našich buněk tím samozřejmě nijak neposilujeme.

Antioxidantů je však celá řada, nejznámějšími antioxidanty v potravinách jsou vitamín C a E.

V přirozené podobě najdeme vitamín C v ovoci (jahodách, malinách, citronech, pomerančích a dalších druzích ovoce) a v zelenině (brokolici, květáku, paprice a další zelenině).

Vitamín E se nachází v modrofialovém ovoci a zelenině - v černém rybízu, borůvkách a červeném zelí. V přirozené formě je obsažen také v rostlinných olejích, ořeších a semenech.

Vitamínové doplňky

Zelenina a ovoce samozřejmě nejsou jedinou možností, jak antioxidanty tělu doplnit.

Řekněme, že vám doktor doporučil doplnit vitamin A. Jíst mrkev od rána do večera by vedlo leda k (naštěstí neškodnému) předávkování beta karotenem a dočasnému zežloutnutí vaší kůže. Bylo by to tedy kontraproduktivní.

Logické by bylo v tomto případě užít beta karoten ve formě kapsle nebo tobolky. Vitamínové doplňky tak mají své opodstatnění a mohou být pro tělo prospěšnější než potravina. Nejsou samozřejmě ale ani náhradou pestré stravy.

O blahodárných účincích vitamínů na náš organismus už byly nicméně popsány stohy papírů včetně kvanta webových stránek.

O čem se ale zatím moc nepíše, jsou antioxidační vlastnosti kanabidiolu.

Antioxidační vlastnosti CBD

Z výsledků řady klinických studií vyplynulo, že má kanabidiol (CBD) pozitivní účinky na řadu závažných zdravotních onemocnění: úzkostnou poruchu, depresi, akutní chronickou bolest, nespavost, bolestivé účinky chemoterapie, Parkinsonovu chorobu a mnoho dalších.

Kromě toho bylo zjištěno, že CBD snižuje hladinu volných radikálů působících na náš organismus stejně jako antioxidanty. Výhodou CBD v klinické léčbě je dále fakt, že nezpůsobuje euforické stavy jako THC.

Výzkumy o využití CBD v klinické léčbě stále probíhají, jeho pozitivní účinky při léčbě vážných onemocnění jsou jisté, zároveň je nutné v této souvislosti respektovat individuální zdravotní stav každého z nás.

Pokud užíváte jiné léky, poraďte se o kanabidiolu stejně jako u jiných vitamínových doplňků a léků s vaším lékařem. Ten je obeznámen s vaší celkovou anamnézou a může kvalifikovaně rozhodnout o tom, zda se užívání nových doplňků nevylučuje s vaší léčbou. Užívání CBD se vylučuje s těhotenstvím a kojením.

CBD je dostupné v kapkách pro perorální podání, jako konopná mast, která se aplikuje na kůži se sklony k ekzémům či akné, a ve formě konopných květů.

Zdroje

Atalay S, Jarocka-Karpowicz I, Skrzydlewska E. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol. Antioxidants (Basel), 2019:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023045/

Hlavatá, K. Jezte podle barev duhy aneb Antioxidanty v potravinách, 2018: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jezte-podle-barev-duhy-aneb-Antioxidanty-v-potravinach__s10010x10574.html

Réblová, Z. Význam antioxidantů ve výživě člověka, 2012: https://www.dtest.cz/clanek-2425/vyznam-antioxidantu-ve-vyzive-cloveka

Používáme ověření věku Adulto